Je hond de muilkorf leren dragen

Een muilkorf is een handig hulpmiddel bij het verbeteren van verschillende gedragsproblemen. Helaas heeft de muilkorf een slecht imago, de meeste mensen denken meteen aan een agressieve hond of hoe zielig het is als een hond hiermee moet lopen. Natuurlijk is het zo dat de muilkorf vooral bij agressieproblemen wordt ingezet. Daar zorgt dit hulpmiddel voor veiligheid voor mens en/of dier.
Maar zielig hoeft het niet te zijn als hij goed aangeleerd en gebruikt wordt. Het is een misvatting dat het gebruik van een muilkorf agressie zou verergeren. Dit kan voorkomen, maar meestal is het gebruik van een muilkorf voor de hond essentieel om te leren dat zijn gedrag niet meer het gewenste resultaat krijgt, waardoor hij openstaat om andere dingen te leren.
Om te beginnen moet het juiste type muilkorf aangeschaft worden, een muilkorf waarmee de hond kan drinken en kan hijgen. Dit zijn de muilkorven waarvan het neusgedeelte een van plastic of ijzer gevlochten mandje is. De plastic uitvoering heeft de voorkeur boven de ijzeren uitvoering. Gebruik van een ‘dichte’ zwarte nylon snuitband is onverantwoord (het zogenaamde ‘snuitje’). De hond kan er niet mee hijgen en dit laatste is nodig om overtollige, lichaamswarmte kwijt te raken. Ook overgeven is onmogelijk met een zwarte snuitband en de hond kan stikken in zijn eigen braaksel.  Er zijn verstelbare zwarte nylon snuitbanden in de handel waarmee de hond wel zijn adem kan regelen. Het voordeel hiervan is dat deze zo verstelbaar zijn dat de hond nog te belonen is op het moment dat hij iets goed doet. Hij kan dan nog eten aannemen. Bij aanschaf van een verstelbare  snuitband is de afstelling natuurlijk van groot belang voor de veiligheid.
De gevlochten, plastic/leren muilkorf met leren bandje kan gemakkelijk schoongemaakt worden. Het is belangrijk dat de eerste kennismaking met de muilkorf door de hond als prettig wordt ervaren.  Als er twijfels zijn over de juiste maat moet de eigenaar van de hond ruimschoots de tijd nemen om de muilkorf te passen. Dit passen moet bij voorkeur gebeuren op een rustig plekje. De hond die afgeleid wordt, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van andere honden, zal niet zo gemakkelijk stil zitten. Om een muilkorf in de winkel te passen zijn een paar eenvoudige handelingen voldoende.  Geef de hond het commando om te gaan zitten, voer hem iets lekkers en schuif de korf over zijn neus.  De rand van de korf mag niet klemmen op de neusrug en al helemaal niet tegen de ogen aanzitten, de  korf moet zo lang zijn dat de neusspiegel vrij ligt. Bij dit eerste passen hoeft het bandje achter de oren  niet vast gemaakt te worden. De lengte van het bandje checken is voldoende. Wat extra gaatjes in het bandje ponsen zorgt ervoor dat de muilkorf op de juiste lengte vastgemaakt kan worden.

Stapsgewijs trainen

Als de muilkorf is aangeschaft komt het belangrijke proces van de hond: aanleren dat het dragen ervan positieve aandacht oplevert. Het volgende schema kan hierbij behulpzaam zijn. Voor iedere oefening de hond 5 minuten geen aandacht geven vergroot de kans op succes.
Stap 1
Probeer op diverse momenten van de dag, bijvoorbeeld voor het eten of voor/na het wandelen de volgende handeling. Pak de muilkorf in de ene hand en voer de hond vanuit de andere hand een stukje kaas. De handen ongeveer 20 cm uit elkaar houden. Na afloop van de oefening de hond 5 minuten absoluut geen aandacht geven. Herhaal deze oefening ongeveer vijf keer op een dag en ga door naar stap 2.
Stap 2
De muilkorf pakken, de hond iets lekkers uit de muilkorf laten eten, na dit lekkers het commando ‘zit’ geven, weer belonen met voer dan commando opheffen door de hond ‘vrij’ te geven en de hond 5 minuten negeren. Herhaal deze oefening ongeveer vijf keer op een dag en ga door naar stap 3.
Stap 3
De muilkorf pakken, de hond iets lekkers uit de muilkorf laten eten, commando ‘zit’ geven, de muilkorf omschuiven, het bandje vastdoen en ondertussen op een rustige toon tegen de hond praten. Na 20 seconden muilkorf af doen, ‘zit’ commando opheffen en de hond 5 minuten negeren. Herhaal deze oefening een paar keer en ga door naar stap 4 als de hond rustig gedrag vertoont als hij de muilkorf om heeft.
Stap 4
De muilkorf pakken, de hond iets lekkers uit de muilkorf laten eten, commando ‘zit’ geven, de muilkorf omschuiven en vastmaken, 1 minuut lang kriebel je de hond op de borst terwijl je rustig praat. Muilkorf afdoen, ‘zit’ commando opheffen en de hond weer 5 minuten negeren. Herhaal deze oefening een paar keer en ga door naar stap 5 als de hond rustig gedrag vertoont als hij de muilkorf om heeft.
Stap 5
De muilkorf pakken, de hond iets lekkers uit de muilkorf laten eten, commando ‘zit’ geven, de hond aanlijnen en samen door het huis gaan lopen. Zolang de hond rustig meeloopt beloon je regelmatig met je stem of met voer dat je door de muilkorf heen aan de hond voert. Alternatief voor kleine koekjes door de muilkorf heen geven, is het gebruik van smeerkaas of worst aan je vinger. Na een aantal minuten lopen, ‘zit’ commando geven, muilkorf afdoen, ‘zit’ commando opheffen en de hond weer 5 minuten geen aandacht geven. Herhaal deze oefening een paar keer en ga door naar stap 5 als de hond rustig gedrag vertoont als hij de muilkorf om heeft.
Stap 6
Zelfde als bij dag 5 alleen nu een korte wandeling, aan de lijn buiten maken.
Stap 7
Zelfde als bij dag 6 maar nu langer wandelen en als de hond rustig is mag hij nu ook los lopen. Als een hond tijdens een van de dagen onrustig gedrag vertoont is het mogelijk dat je een verkeerde timing hebt of te snel door de verschillende stappen van het programma heen gaat. Rustig blijven, vooral niet boos worden en een stapje terug gaan in het programma is de enige oplossing. Is de hond tijdens het lopen heel onrustig dan meteen na het goed uitvoeren van een zitcommando de oefening beëindigen en een stap teruggaan.


Door vanaf het begin de muilkorf aan te bieden in combinatie met eten leert de hond dat de muilkorf het signaal is voor lekkers. Door na het afdoen van de muilkorf de hond 5 minuten geen aandacht te geven merkt de hond het verschil tussen het wel en niet omhebben van een muilkorf. Hij leert dat het omhebben van een muilkorf betekent dat er veel positieve aandacht van de baas is nl. kriebelen op de borst en toespreken. Het afdoen van de muilkorf wordt het signaal voor negeren omdat onmiddellijk na deze handeling de aandacht van de eigenaar wegvalt. Als alle handelingen goed getimed worden en het stappenplan niet overhaast uitgevoerd wordt kan iedere hond leren dat het dragen van een muilkorf iets positiefs oplevert.  Bij honden die niet voergevoelig zijn kan het eten vervangen worden door het aanbieden van een favoriet speeltje aan het einde (eventueel in combinatie met de clicker) of het maken van een korte wandeling. De voorkeur gaat uit naar het gebruik van voedsel omdat de opwinding die vaak ontstaat bij spel en/of uitlaten er voor kan zorgen dat de eigenaar het proces niet meer in de hand heeft.