Autorijden

​Als je met je hond naar de dierenarts moet is het in veel gevallen nodig om met de auto te gaan. Als je hond bang is om mee te gaan in de auto of erg misselijk wordt van het auto rijden dan is het belangrijk hier aandacht aan te besteden.
Als de hond misselijk wordt in de auto en je hebt niet genoeg tijd om hieraan te werken dan is het verstandig om ruim van te voren te vertrekken. Je kunt dan, voordat je met de hond de wachtkamer van de dierenarts instapt, de hond de tijd geven om weer te herstellen van de auto rit. Ga rustig een stukje met je hond wandelen tot de misselijkheid of angst over is zodat de hond ontspannen de kliniek binnen gaat.
De hond los mee nemen in de auto is niet veilig, wij raden je aan om de hond in een Bench of met een auto gordel te vervoeren.  De Bench moet dan al wel een veilige plek zijn voor je hond (zie hiervoor Bench training) en als je gebruik maakt van een autogordel dan is het verstandig de hond hier eerst rustig aan te laten wennen.

Stapsgewijs trainen

Zowel vermindering van angst als wagenziekte zijn op de zelfde manier te trainen en worden hier niet verder uitgesplitst.
In extreme gevallen zal je kleinere stappen moeten nemen of een gedrag therapeut in schakelen. Hier omschrijven wij slechts een richtlijn

  • Neem de hond mee naar de stilstaande auto en voer hem in de Bench zijn eten of lekkere hapjes.
  • Doe dit meerdere keren per dag totdat de hond opgewekt plaats neemt in de auto Bench.
  • Als de hond volledig ontspannen in de Bench (zie Bench training) kan blijven met het deurtje dicht sluit je de auto heel even om vervolgens de deur weer te openen en de hond weer te overladen met lekkers.
  • Bouw de tijd langzaam op totdat de hond een aantal minuten in de Bench in een gesloten auto kan blijven. Start dan de auto en terwijl de hond lekkers krijgt en zet de motor meteen weer uit.
  • Bouw ook dit weer uit totdat de hond langere tijd ontspannen in een auto met draaiende motor kan blijven.
  • Als ook dit goed gaat rij dan een heel klein stukje waarbij de hond meteen weer beloond wordt.
  • Alle stappen moeten leuk blijven voor de hond. Ga langzaam steeds een klein stukje verder rijden en sluit deze mini ritjes bijvoorbeeld af met een stukje wandelen.
  • In dit stadium kan je ervoor kiezen om alle uitlaat rondes met de auto te doen. Rij een blokje om en ga wandelen zodat autorijden altijd iets leuks tot gevolg heeft.
  • De meeste honden groeien over wagenziekte heen maar mocht je hond toch steeds opnieuw misselijk worden dan is het verstandig om hiervoor medicatie te halen bij je dierenarts. Misselijk zijn is een nare ervaring en kan er voor zorgen dat auto rijden voor altijd vervelend blijft voor je hond.