Dierenartstraining voor de hond

Jouw hond is niet de enige die angst vertoont

​​Onderzoek ( Döring et all. 2009) toont aan dat 78,5 % van de honden angst vertoont op de behandeltafel bij de dierenarts. 13,3 % van de honden moest de DAP binnen gedragen of binnen getrokken worden en minder dan de helft van de honden was ontspannen bij het binnengaan van de DAP.  

Dat is ook niet zo verwonderlijk. Het ruikt er naar andere dieren, naar ontsmettingsmiddel en er worden gedragingen van je hond gevraagd die nieuw en spannend zijn zoals op de weegschaal stappen, in de bek en/of oren laten kijken, een injectie krijgen, temperatuur opmeten, enz. Is je hond ziek dan ben je misschien zelf ook wat gespannen en dat versterkt je hond in het idee dat er iets éngs’ staat te gebeuren.

 Kan het ook anders?  Ja je kunt het makkelijker maken voor je hond( en de dierenarts)  door te trainen en daarna vast kennis te maken met de dierenartspraktijk.

Is je hond ook in andere situaties erg angstig dan kan het verstandig zijn om naast de training ook contact op te nemen met een gedragstherapeut. Deze is opgeleid om de juiste diagnose te stellen en kan daarna een therapie/training op maat voorschrijven.

Een goede voorbereiding kan angst bij je hond voorkomen

Stap 1: zorg dat je een goed gesocialiseerde hond hebt die niet bang is voor vreemde mensen en al veel ervaring heeft opgedaan met gebeurtenissen als een bezoekje aan het winkelcentrum, de markt, het treinstation enz.
Stap 2:als je met de auto gaat zorg dan dat je hond geen hekel heeft aan autorijden en er niet ziek van wordt.
Stap 3: wil of moet je je hond vervoeren in een bench zorg er dan voor deze veilig voelt. Is dat nog niet het geval kijk dan onder benchtraining en ga er mee aan de gang.
Stap 4: train al die handelingen die je kunt verwachten, informeer of jouw dierenartspraktijk een gezondheidstraining geeft en doe daar aan mee. Vraag anders of je individueel een keer mag langs komen. Van de meest voorkomende handelingen staan op deze website adviezen en trainingsfilmpjes.

Hond is angstig bij de dierenarts